BASTY BETJAŃALYQTARӘлем

5 ЖЕЛТОҚСАН – ДҮНИЕЖҮЗІЛІК ТҮРІК КОФЕСІ КҮНІ

Түрік кофесі үйлерді, кеңселерді, кафелерді және ең соңында көшелерді толтыратын керемет хош иісімен түрік дәстүрлерінің ажырамас бөлігі және Түркияға сапарыңыз кезінде алатын ең керемет және жағымды тәжірибелердің бірі болып табылады. Түркияда түрік кофесі адамдарды жақындастырып, қарым-қатынас жасауға көмектесетін әлеуметтік медиатор болып табылады. Түркиядағы кофенің рөлі соншалық, маңызды кездесулер мен түстен кейінгі әңгімелер бір сұрақпен басталады: «Кофеңізді қалай ішер едіңіз?» Бұл ерекше дәм мен дәстүрлі құндылық түрік кофесінің 2013 жылы ЮНЕСКО-ның материалдық емес мәдени мұралар тізіміне енуіне себеп болды. Содан бері 5 желтоқсан түрік кофесі ЮНЕСКО тізіміне тіркелген күні «Дүниежүзілік түрік кофесі күні» ретінде тойланады.

Ғасырларды қамтитын мәдени мұра
Түрік кофесі 16 ғасырда осы елдерде алғаш қайнатылғаннан бері қоғамдық өмірдің орталығында болды. Ол Османлы империясының кең географиясына тарады және өзінің әдет-ғұрыптарымен, дәстүрлерімен және рөлімен шекарадан асып түсті. Бұл түрік мәдениеті үшін өте маңызды және таңғы ас үшін түрік сөзі «kahvaltı» сөзбе-сөз аударғанда «кофе алдында» дегенді білдіреді. Түркиядағы достарыңызға немесе отбасыңызға барған сайын сізге түрік кофесін қарсы алу сусыны ретінде ұсынады. үйлену тойларының маңызды бөлігі, келісімдер, туу және басқалардың барлығы дерлік.

«Кофеңізді қалай ішкіңіз келеді?»
Түрік кофесін қайнату әдісі ғасырлар бойы өзгеріссіз қалды және бұл оның бірегейлігінің себептерінің бірі. Түрік кофесі ұсақ ұнтақталған және ұнтақталған кофе дәндерін Cevze деп аталатын ерекше кастрюльде суық суға салу арқылы жасалады. Көбік пайда болғанша қайнағаннан кейін кофе шыныаяқтарына құйылады, үстіне барқыт көбік пайда болады. Басқа кофе түрлерінен айырмашылығы, түрік кофесі ұнтақпен бірге шыныаяққа құйылады және әрқашан бір стақан сумен, түрік ләмімен немесе басқа тәттілермен бірге беріледі.

Түрік кофесін ұнтақтау және дайындау әдістері ел аймақтарындағы ингредиенттер мен әдеттерге байланысты әртүрлі болуы мүмкін. Эгей теңізінің түкпір-түкпірінде кездесетін мастика ағаштары өздерімен бірге мастика қосылған түрік кофесін жасау дәстүрін алып келді. Pistacia terebinthus ағашының бұршақтарын кептіру арқылы жасалған Menengiç кофесі Түркияның Оңтүстік-Шығыс Анадолыдағы қалаларының бірі және пістенің отаны Газиантепте өте танымал. Әдетте тас ерітіндіде ұнтақталған Дибек кофесі жұмсақ дәмі арқасында түрік кофесіне бірегей балама және сүтпен бірге ұсынылатын түрік кофесі ретінде танымал болды. Көбінесе қатты және ащы кофе ретінде белгілі Мирра кофесі Түркияның оңтүстік-шығысындағы Шанлыурфа мен Мардин аймақтарында жиі таңдалады.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *